Istanbul, 16. oktobar

istanbul princ 161023 elketours

AUTOBUSOM 7 DANA 4 NOĆI ( 16.10. - 22.10.2023.)

Turska je zemlja koja se nalazi na dva kontinenta, gdje se susreću Istok i Zapad, ukrštaju kulture i religije pa upravo zbog bogatstva različitosti i  svojih kontrasta predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju. Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar.

Sa blizu 14 miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom starom historijskom dijelu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom u svijetu.

Car Konstantin je ovaj grad 33o godine p.n.e. proglasio glavnim gradom Rimskoga carstva. Istočna rimska imperija daje mu svoj poseban istorijski pečat a nakon njene propasti 1453. godine Osmanlije, kao novi gospodari grada, u njega unose duh orijenta i Islama.  Bizanton, Carigrad ili Istanbul - imena su ovoga grada koja su se mijenjala kroz istoriju, rimski i vizantijski imperatori a nakon njih i veliki sultani Osmanske imperije upravljali su svojim državama iz ovoga grada određujući mu sudbinu kao jednom od najpoznatijih, najvećih i najljepših gradova svijeta.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN - Ponedjeljak 16.10.2023.

Polazak autobusa iz Lukavca u 10.00h,  iz Tuzle u 10.30h. Nastavak putovanja preko Beograda, Niša, do graničnog prelaza  Kalotina u Bugarskoj,  sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Nastavak putovanja kroz Bugarsku do Turske i  Istanbula.

2. DAN - Utorak 17.10.2023.

Dolazak u Istanbul  predviđen je u prijepodnevnim satima. Smještaj u hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini Kapali Čaršije. Nakon kraćeg odmora slijedi lagana šetnja od hotela do Kapali Čaršije,  najpoznatije Istanbulske tržnice izgrađene neposredno nakon osmanskog osvajanja grada 1453 godine. Trgovci  turistima nude zanimljivu robu, zlato, kožu, začine, suvenire, keramiku ..... Cjenkanje je obavezno na većini štandova. Zatim dolazak do Egipatske pijace začina koja se nalazi pored luke Eminonu. Povratak u hotel, noćenje.

3. DAN - Srijeda 18.10.2023.

Doručak, (fakultativno) panoramski  razgled Istanbula autobusom u pratnji lokalnog vodića Posjeta kvartu Ejup, obilazak Ejup džamije i vidikovca Pierre Loti, posjeta muzeju Panorama 1453 u kome ćete imati osjećaj da ste u vremenu kada je Mehmed Fatih osvajao Istanbul.Nastavak vožnje do HIPODROMA sa monumentima (Njemačka Fontana, Egipatski Obelisk, Zmijski Stub), Sultanahmedova džamija poznatija kao Plava džamija, Aja Sofijabivša Bizantijska crkva koja je za vrijeme osmanskog carstva pretvorena u džamiju (do 2020 godine bila je  od najposjećeniji muzej u Istanbulu), a od ove godine vraćen joj je status džamije. Slijedi obilazak Saray Cedide Amire ili poznatije kao TOP KAPI SARAY raskošnog dvorca koji je godinama bio centar osmanskog  carstva. (fakultativno) vožnja autobusom do zaliva Zlatni rog, (fakultativno) vožnja brodom po Bosforu odakle se može vidjeti Dolma Bašče dvorca koji se nalazi na samoj obali Bosfora u kojem je živjelo 6 posljednjih sultana. Otac moderne turske drzave Kemal Ataturk posljednji je živio u ovom dvorcu, a u njemu je i umro 10.11.1938 godine. Od tada je dvorac Dolma Bašče zatvoren i restauriran zajedno sa svim stvarima i ostavštinom te  pretvoren u muzej. Nakon vožnje brodom povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN Četvrtak - 19.10.2023.

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet u Bursu. Bursa je bila prijestolnica Osmanskog carstva između 1326 – 1365, grad na kome se završavao čuveni “put svile”.  U to vrijeme. Bursu su zvali  Hüdavendigar (Božji dar), danas je zovu Yeşil Bursa (Zelena Bursa) zbog brojnih parkova i gustih šuma koje okružuju grad. Bursa je neraskidivo povezana sa planinom Uludağ koja je danas poznato tursko skijalište. Dolazak u Bursu planiran je u prijepodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča. Nakon toga slijedi lagana šetnja do Zelene džamije, poznate kao i džamija Mehmeda I, obilazak zelenog turbeta, mjesta gdje se čuvaju posmrtni ostaci petog osmanskog sultana Mehmeda I, posjeta Ulu Cami ( poznata još kao i Velika džamija) koju je sagradio veliki sultan Bayazid, bazar svile i još mnogo toga ( u pratnji vodiča ). Nakon obilaska  slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do sastanka i povratka u Istanbul. Vožnja autobusa do hotela u Istanbulu. Noćenje.

5. DAN Petak - 20.10.2023.

Doručak. Planiran je fakultativni odlazak na Prinčeva Ostrva ( Büyükada ). 

Ukrcavanje putnika u trajekt, te vožnja trajektom od Istanbula do otoka oko 90 minuta. Sama vožnja je veoma zanimljiva, a cijelim putem pratit će vas galebovi na nebu i meduze u moru. Büyükada je najveći otok od ukupno devet Prinčevih otoka u Mramornom moru. Samo ostrvo je savršeno mjesto za odmor i relaksaciju, jer na otoku nema automobila, buke i gužve, ljudi voze bicikle, kočije, elektične voziće , a cvjeća i drveća ima na sve strane. Sa svih strana se nalaze restorani, kafići, suvenirnice, štandovi… Na otoku se nalaze zanimljive plaže što preko ljeta privlači mnogobrojne turiste. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

6. DAN Subota - 21.10.2023.

Doručak, odjava iz hotela. Polazak iz Istanbula i putovanje autobusom prema gradu Edirna. Dolazak u Edirnu u podnevnim satima nakon čega slijedi razgledanje grada. Edirne je drugi glavni grad Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimiye džamijom, Arasta bazarom, spomenikom mimaru Sinanu, Eski džamijom i karavansarajima. Slobodno vrijeme cca. 3 sata. Nastavak putovanja prema BIH. Noćna vožnja kroz Bugarsku i Srbiju.

7. DAN Nedjelja - 22.10.2023.

Dolazak u BIH predviđen je u jutarnjim satima.

CIJENA ARANŽMANA ZA REZERVACIJE DO  05.09.2023 - 329 KM

CIJENA ARANŽMANA  -  349 KM

Prilikom prijave uplata avansa u iznosu od 30%, ostatak 10 dana prije polaska!

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom (TV video, WC, caffe-bar, klima)
 • četiri noćenja sa doručkom u Istanbulu u hotelu sa 3*/hotel “Bosna” - doručak (švedski sto), smještaj u 1/2 i 1/3 sobama
 • posjeta gradu Edirna
 • Pratilac grupe
 • PDV uračunat u cijenu

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • Putničko zdravstveno osiguranje 12KM, osobe starosti preko 60 godina plaćaju 24KM
 • Panoramski obilazak Istanbula u pratnji turističkog vodiča, posjeta Ejup džamiji, Pierre Loti vidikovcu, Taksim, 25 eura
 • Vožnja brodom po Bosforu 20 eura
 • Ulaznice za ostale muzeje
 • Tursko veče 40 eura
 • Doplata za 1/1 sobu iznosi 18 eura dnevno
 • Izlet brodom na Prinčeva Ostrva 25eura
 • Doplata za dodatno sjedište 100 KM
 • Izlet u Bursu 25 eura

Aranžman rađen na bazi 40 osoba

Napomene:

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili putem agencije)
 • Za realizaciju fakultativnih izleta minimalan broj prijavljenih je 25 osoba.
 • Krajnji rok za obavještenje o otkazu putovanja  od strane agencije je 5 dana prije planiranog polaska
 • Redoslijed prijava određuje i raspored sjedišta u autobusu
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za stvari i prtljag putnika u toku putovanja i u samim hotelima. Putnik može da osigura svoj prtljag kod nadležnih osiguravajućih kuća po uslovima istih
 • Putnici se mole da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i drugim ličnim stvarima u  toku  trajanja  aranžmana.  Svaki  putnik  je  dužan  samostalno  provjeriti  važnost  svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u zemlje evropske unije.

Prijavom na putovanje i uplatom avansa smatra se da je putnik upoznat i saglasan sa opštim uslovima putovanja putničke agencije „ELKETOURS“ d.o.o Lukavac dostupnim na www.elketours.ba

Informacije i prijave u putničkoj agenciji „ELKETOURS” Lukavac, ul. Branilaca Bosne ili na tel. 035-553 885  062-233 177  e- mail: elketours@yahoo.com